Pages

Friday, April 29, 2011

Meeting HPA

Assalamu'alaikum

Salam Berniaga untuk Islam,
buat para peniaga yang meniru gaya Khadijah,
juga suaminya yang mulia,
Muhammad Rasulullah S.A.W.


Baru sebentar tadi,
saya tamat menghadiri satu pertemuan,
dengan leader-leader dan juga bakal leader HPA di Kelantan.

Sungguh 'jahat' kakakku,
sudah mengajakku untuk hadiri majlis sebegitu,
sedangkan beliau tahu bahawa saya bukan ahli HPA.

Malu saya pada awalnya,
terpaksa juga saya buat-buat 'pakai' bedak tebal,
dan buat tak endah pada muka-muka yang memandangku.

"Sebenarnya saya menghantar SMS kepada 30 orang ahli terpilih,
untuk menghadiri pertemuan kita pada malam ini.
Alhamdulillah, yang datang semuanya 27 orang."


Opss.
Nampaknya yang hadir malam ini semuanya senior-senior HPA,
yang dah berpengalaman dalam kerja ini,
mempromosikan produk Halal,
usaha rakyat tempatan.

Ketika sahaja saya melangkah masuk ke ruang dewan,
mata-mata hadirin geligat memandangku,
seolah-olah saya ada buat salah.

Lama berada dalam majlis itu,
baru saya sedar,
bahawa hanya yang dipanggil sahaja yang layak berada di situ.

Terasa ingin bangun dan keluar sahaja,
tapi tak pe la,
dah masuk,
kita dengar dulu apa yang mereka bincangkan.
hehe.

------

Banyak perkara yang dibincangkan.
Masalah,
Cadangan solusinya,
Perancangan masa hadapan,
dan lain-lain lagi bagi meningkatkan promosi produk Halal HPA ini.

Wah!
Sungguh memeranjatkan.
Ini kali pertama saya mendengar sejarah HPA,
dari si pioneer HPA ini.

Si ustaz yang menyampai ini pula,
macam tak kisah saja saya mendengar semua ini,
sampaikan masalah dalaman HPA turut dikemukakan.

Phewh,
penat juga buat kerja-kerja ISLAM ini.

Buat pun kena cemuh dek orang,
tak buat pun orang tetap mengata.
Lemah la,
tak mantap la,
organisasi rapuh la,
produk kurang cun la,
masalah kewangan syarikat juga ahli,
dan macam-macam.

Teringat kata si lecturer itu,
"Kita tahu orang mengata kita macam-macam,
itu tak kena, sini lemah, sana kurang,
nak buat produk halal, tapi tak de standard macam brand lain.
Kita sedar kelemahan kita,
tapi hadirin sekalian, ketahuilah,
sebenarnya orang yang berusaha itu lebih baik dari mereka yang mengata!
Bersabarlah, dan teruslah perjuangan anda!"


Peh.
Macam kem motivasi.

------

Juga si ustaz menyentuh bab penjagaan masa,
dan juga masalah-masalah lain,
yang saya rasa tidak baik untuk didedahkan umum.

Saya rasa,
amat bertuah,
kerana ALLAH memilih saya,
untuk bersama generasi awal HPA,
melihat perkembangan dan masalah yang mereka hadapi.
Alhamdulillah.


Tapi,
sebagai orang Tarbiyah,
semua itu sia-sia sahaja bagi diri dan jiwa ini,
jika hanya sekadar 'sedap' di telinga,
tapi tidak berbekas pada hati,
dan tak tertonjol dengan amal.

Orang yang cakap banyak,
tak sama dengan orang yang amal banyak.
dan sudah tentu,
tak sama taraf dengan mereka yang ikhlas dengan banyak!

Walaupun saya terpaksa menebalkan pipi yang kemerahan,
tapi amat berterima kasih kepada kakak,
yang sanggup membawa saya ketempat yang tak patut saya ada.
hehe.

Juga berterima kasih kepada si ustaz itu,
dan juga ahli HPA senior yang lain,
kerana sudi menerima saya sebagai tetamu anda,
dan tak segan-silu berkongsi ilmu dengan saya,
yang masih belum menjadi ahli HPA.

tetapi,
segala kesyukuran itu,
kembali kepada Yang Maha Merancang, ALLAH S.W.T!

Semoga HPA terus maju,
memartabatkan perjuangan produk Halal,
di mata rakyat Malaysia,
dan moga terus berkembang ke arena antarabangsa.
InsyaALLAH.

Bersabarlah saudaraku di HPA,
Allah melihat usahamu.

*Belilah produk Halal HPA! Sokonglah produk Halal buatan Muslim! Yay!

-pengguna produk HPA atau tidak, anda amat dialu-alukan untuk membuat undian di sidebar kanan atas. semoga Allah melihat usaha undian anda. Terima kasih-

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Thursday, April 28, 2011

Masjid HALUAN

Assalamu'alaikum.

Salam Segar-Bugar buat anda sekalian!


Pada malam pertama saya berada di kampung,
ayah saya mengajak saya untuk solat di satu masjid.

Teruja saya dengan jemputan ayah saya itu,
terasa juga nak keluar dari kampung,
melihat kampung-kampung lain,
luaskan pengalaman.

Setibanya saya dan ayah di masjid yang dimaksudkan itu,
saya terpegun melihatnya,
"Oh, masjid baru?"
tanyaku pada ayah.

"Ye, masjid baru.
Orang kaya sekitar yang bagi duit,
sama-sama bina masjid."
jawabnya dengan nada bersahaja.

Mendengar istilah 'orang kaya',
saya meneka,
mereka adalah orang-orang Tarbiyah,
yang satu jema'ah dengan ayahku.

Tekaanku semakin kukuh,
apabila saya bertemu dengan seorang ahli usrah ayahku.

-----

Cepat-cepat saya ke kawasan kolah,
untuk berwuduk,
memandangkan azan Isya' baru habis berkumandang.

seusai mensucikan diri dengan air basahan pendekat kepada Ilahi,
saya melangkah masuk ke ruang solat,
mataku berkeliaran ke sana sini,
saya mengukir senyuman.

Seorang demi seorang,
mulai memenuh dewan sembahyang,
tapi,
yang indahnya,
ramai kanak-kanak dan remaja yang hadir.

Wah!
anda tak akan jumpa permandangan ini di masjid lain!

Bilangan muda-muda semakin ramai,
terlintas di hatiku,
"Inilah hasil tarbiyah HALUAN.
Mantap sekali.
Moga-moga aku dapat mengtarbiyah orang kampungku,
sepertimana usaha yang telah dilakukan di sini."

Mataku asyik memerhatikan gelagat mereka,
sungguh suci dan bersih wajah-wajah mereka.

-----

Iqamah didendangkan,
saya bangun dan berdiri dalam saf.

Selepas iqamat selesai,
si bilal yang dah berumur,
datang berdiri disebelah kiriku,
dan senyum kepadaku,
dan tanpa ku sangka,
dia menghulurkan tangan,
untuk berjabat denganku.

"Sungguh,
masjid ini memang subur dengan Tarbiyah!"

Sempat saya menjerling ke hadapanku,
ada satu kitab berwarna hijau,
yang menjadi kebiasaan warga Tarbiyah mengkajinya,
yakni HADIS 40 Imam Nawawi.

"Sungguh,
masjid ini memang Tarbiyah yang mantap!"

Kemudian kami menunaikan solat Isya',
seperti kebiasaan.
Cuma yang bezanya,
bilangan pemuda menyamai bilangan warga emas.
Aku sungguh kagum dengan Tarbiyah HALUAN!

-----

Aku mengimpikan,
semua warga Malaysia ditarbiyah.

Moga suatu hari nanti,
apabila kita melawat satu-satu masjid,
kita akan dilayan seperti raja.

Bukan bererti memuja,
tetapi memuliakan tetamu,
bukankah ISLAM ajarkan begitu?

Aku mengimpikan,
semua warga Malaysia ditarbiyah.

Moga suatu hari nanti,
apabila kita hadir ke dewan solat,
jumlah remaja akan melebihi dari pemuda jalanan.

Bukan bererti menghina mereka di sana,
tetapi sebagai satu pujian untuk mereka yang memuliakan masjid.

Aku mengimpikan,
semua warga UIA ditarbiyah.

Moga suatu hari nanti,
apabila kita bangun pagi hari,
kita melihat melalui tingkap bilik,
menyaksikan ribuan pelajar berduyun-duyun,
berjalan dan bermotor perlahan-lahan menuju masjid.

Bukan bererti mengosongkan surau-surau sekitar,
tetapi sebagai menyahut cabaran si bangsa Yahudi,
yang mengatakan Jemaah solat Subuh tak akan sama,
dengan bilangan warga Jemaah solat Jumaat hari Jumaat.

Aku mengimpikan,
bukan setakat mengimpi,
tapi akan ku cuba kabulkan,
dengan kudrat terbaik yang ku miliki.

Engkau bersamaku atau tidak,
aku tidaklah peduli,
kerana masih ramai di luar sana,
yang akan membantuku.

Engkau bukan malaikat,
jadi jangan berlagak,
kita manusia biasa,
perbanyakkanlah taubat!

Ayuh!
Penuhilah Solat Subuh!
Jangan mimpi nak bina Negara ISLAM!
Jika Subuh pun terlambat!

Hamidi,
bersediakah engkau!?
Jalan di hadapan, tidak sesenang sangkaan engkau!

satu renungan untuk diri...

-----

memetik kata si dia:

terpulang pada anda bagaimana untuk menterjemah kata-kataku ini

tapi serius

aku sedang obses

untuk mengejar manusia

melentur, melebur dan membentuk mereka

sehingga terbentuk satu saf jundi yang akan menggegarkan saf-saf yang ada

tidak lelah walau diterjah

tidak luntur himmah walau digugah

tidak bercerai barisan walau digegar dengan kecaman

tidak keluar saf walau digertak dengan kepayahan

dari mereka akan lahirlah

rijal-rijal yang sanggup ditarbiyah

rijal-rijal yang sanggup mati kerana dakwah

rijal-rijal yang tahu apa erti satu batu-bata milik mereka

dalam menyumbangkan harta dan jiwa dalam pembentukan bangunan ustaziatul alam


-----

-pengunjung dipersilakan untuk mengundi pada sidebar kanan. segala kebaikan anda, akan terbalas oleh Si Maha Pembalas. undian anda, amat saya hargai!-

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Saturday, April 23, 2011

Yay yay...Balik kampung!

Assalamuálaikum.

~ ini gambar hiasan ~

Setelah satu minggu cuti berlalu,
akhirnya saya berpeluang jua untuk pulang bertemu si ibu dan ayah.

Harapanku,
ALLAH memberi kekuatan kepadaku,
untuk birrul walidain,
sepanjang tempoh dua minggu,
aku di kampung halaman.

8 MAC nanti,
aku akan kembali ke universiti,
untuk tugasan yang lebih mencabar.
untuk berubah dan mengubah!

Doákan daku.

-----

Cuti semesta tiga minggu sahaja.
Cuti Dunia selama-lamanya.
Sebelum cuti tu tiba,
bersiap-siagalah,
agar dapat bawa 'hadiah' lumayan pulang,
bertemu Pemilik kita.

insyaALLAH.


- pelawat dan pembaca serta pengikut diperlawa untuk sama-sama mengundi di sidebar kanan blog ini. Amat saya hargai kerjasama dari anda. Ajaklah kawan-kawan lain untuk mengundi! Allah yang Terbaik! -

Assalamu'alakum.
"Always remember ALLAH"

Friday, April 22, 2011

LIVE! dengan Sheikh Imran Hosein

Assalamu'alaikum.

Salam Semangat buat para pencinta Ulama' dan Ahli Hadis.


Selepas solat Jumaat tadi,
saya bercadang untuk take ten untuk menTilawah Kalam ALLAH.

Dalam badan yang seram-seram sejuk,
kerana sedikit ujian dari ALLAH,
atas nikmat kesihatan,
saya perkuatkan diri.

Pada awalnya,
terlintas di hati untuk 'berpuasa' Solat Jumaat hari ini,
kerana keuzuran badan yang semakin memanas,
detik per detik.

Dengan semangat indirectly dari Ikhwah,
terima kasih kepada Akh Muzaffar,
kerana menyalurkan sedikit tenaga kepadaku.
Alhamdulillah, wa irhamhu.

-----

Berbalik kepada cerita di atas,
sedang saya membuka muka kulit Al-Qur'an,
ketika itu ada lecture kat hadapan masjid,
tazkirah dari seorang Ustaz.

Pada awalnya,
terdetik di hati saya,
"Oh, minggu-minggu ada lecture lepas solat,
nak mengaji  (Al-Qur'an) pun susah."

Sedang saya membaca Isti'azah,
dan membaca pendek Basmallah,
tiba-tiba suara Sheikh terbukam ke dalam telingaku.

"Macam pernah dengar suara Ustaz ni!?"

Saya pun menjerling ke hadapan,
dengan terhengeh-hengeh dek ramainya foreigner,
yang mengelilingi Ustaz itu.

"What!?
Sheikh Imran Hosein?"
Hatiku berteriak!

-----

Hatiku berbunga-bunga,
terbalas pengorbananku melawan badan yang memanas ini,
mengharungi terik mentari yang membakar daging kulit ini,
dengan dipertemukan dengan seseorang,
yang dah lama saya gila-gila kan untuk bertemu.

Tanpa membuang satu saat,
saya terus menutup muka Al-Qur'an,
 dan bingkas bangun bergerak kepadanya,
ingin mendengar dan memandangnya,
secara LIVE!.

Nampanknya,
saya sudah jatuh hati kepadanya,
atau mungkin saya dah fanatik kepadanya!?
Siapa tahu?

-----

Sebenarnya,
Sheikh Imran Hosein lah,
yang banyak mempengaruhi perubahan diri ana,
sebelum ana mengenal Tarbiyah.

Sungguh,
kehadiranku ke Solat Jumaat di masjid UIA tadi,
satu Rahmat dari ALLAH,
dan Cinta dari-NYA,
kepada hamba-NYA yang berjalan,
kerana-NYA.

Terima kasih ALLAH,
Alhamdulillah.


-pembaca dipelawa dan diharap dapat mengundi di POLL di sidebar kanan. segala kerjasama yang diberikan, amat saya hargai. saya dahulukan TERIMA KASIH.-

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Thursday, April 21, 2011

Aku dan FaceBook

Assalamu'alaikum.

Salam Perjuangan buat anda semua!


Tidak perlu saya berceloteh panjang.
Anda pun dah kenal apa itu FaceBook,
lebih saya kenali.

Jadi,
di bar kiri (baca: sidebar) blog ini,
saya membuka satu poll,
melihat adakah berbaloi saya membukanya?

Anda hendak membantu saya?
Jom kita mengundi!

Setiap undian,
membawa barakah,
dan jika tersilap,
membawa petaka.

Do'akan keselamatan,
dan yang terbaik untuk saya.

OK.
Jom Mengundi!

Undian sehingga 1 Jun 2011.
(ajak kawan-kawan anda sertai bersama!
bersama membawa barakat)

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Saturday, April 16, 2011

Akan Datang!

 Assalamu'alaikum.


Saya berehat sekejap.
Dek kesibukan ciptaan sendiri.
Mengada-ngada untuk melihat dunia ini.
Membuka mata dan minda dalam kegelapan.
Dan sudah tentu,
hati itu yang paling utama untuk dihidupkan!

Kenapa?
Kerana tak lama lagi,
Coming Soon,
Hari yang kita semua tunggukan,
HARI BERJUMPA DENGAN ALLAH!
Wah!
Best nyer!
Korang tak nak jumpa?

-----

Rehat lima hari,
atas urusan peribadi,
campur urusan dakwah,
ditambah lagi urusan keluarga,
sama dengan,
urusan Akhirat.

insyaALLAH.

 Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Tuesday, April 12, 2011

Ke-tension-an Exam

Assalamu'alaikum.

Salam Semangat Berjuang buat para pejuang,
di medan Islam,
juga di medan exam!


Dalam mereka sibuk dan tension dengan final exam,
aku dengan selambanya meng-update blog ini.

---------

Dua hari lepas,
aku menghadapi satu peperiksaan,
di bawah subjek al-Madkhal ila al-Fiqh,
dalam Bahasa Melayunya kita sebut,
"Pengenalan kepada Fiqh"

Pada malam exam itu,
punyalah aku studi sehingga lewat malam.
Macam zaman-zaman dulu,
study at the eleven o'clock,
atau bahasa biasa kita dengar,
study last minute.

Dalam subjek ini,
terdapat tiga Bab besar.
Dan biasanya setiap bab ini akan ditanya dalam exam,
paling-paling kurang pun 10 markah.

Tapi,
punya lah tensionnya,
bila dalam exam baru-baru ni,
yang keluar hanya Bab 2 semata-mata.
Bab 1 dan 3,
satu pun tak masuk.
Adeh.

Dah la saya hanya men-cover-kan Bab 3.
Bab 2 pula amatlah saya lemah.

Tension punya pasal,
terpaksalah karang sendiri jawapan,
berpandukan al-ilm fi as-sudur.
yakni Ilmu dalam dada.

----------


Aku merenung seketika,
bagaimana aku bila MATI nanti?

Adakah semua amalan aku ini,
bila MATI nanti,
yang ditanya benda yang aku tak kuasai!?

Adakah yang ditanya oleh Mungkar dan Nakir,
yang apa yang aku belajar dan amal,
tak pun disoal.

Yang disoal,
benda-benda yang aku tak prepare!

Ahhh!!!
Tension-nya!!!

Dah cukup ke nak 'karang' jawapan sendiri?
"Ya ALLAH, berikanlah kami kebaikan di dunia, dan kebaikan di Akhirat, dan jauhkanlah kami dari Azab Api Neraka."

----

Sehebat mana kamu membaca,
tapi,
bila soalan yang keluar tak sama dengan apa yang dibaca,
kamu akan merasakan dunia ini hitam memikat.

Maka,
keluarlah dari kehitaman dunia ini,
dengan cahaya Tawakkal yang terang-benderang.

Moga dipermudahkan urusan membaca,
dan urusan menulis,
untuk exam ini.

Salam Imtihan dalam dewan periksa,
serta dewan kubur tanah,
dan dewan Mahsyar!

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Thursday, April 7, 2011

Gambar: Biarkan 'ia' berbicara

 Assalamu'alaikum.


~ Hari kegembiraan itu. Aku nanti-nantikan. Tidak! Aku usahakan ~
 

~ Terima kasih. kerana sudi bersamaku. membina diri ini ~


~ Aku impikannya. walau ia 'hampir' mustahil. ketenangan itu ~

-----
(sumber: deviantART)

Merenung kembali,
zaman dulu-kala,
sungguh.

Rindunya pada'nya',
harap-harap,
tidak melebihi-NYA.

Penat lelah,
aku bermimpi,
akan ku realisasikan,
apa yang aku mimpikan!

Biarkan 'ia' berbicara,
denganku.
kerana,
kau tak mengerti.

 Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Wednesday, April 6, 2011

Gambar: Checklist

Assalamu'alaikum.


Saya tahu anda sibuk!
(bagi pelajar UIAM Gombak)

Tapi,
jom duduk sekejap,
tak sampai 5 minit pun.
OK?

Ambil kertas,
ambil pen.

Kemudian catat ini:

1. Berapa lama peruntukkan untuksaya studi?
2. Berapa banyak silibus yang perlu dihabiskan?
3. Berapa banyak soalan yang harus di-spot-kan?
4. Berapa banyak peruntukan untuk aku bermainan bola?

Hirup nafas,
lepas perlahan-lahan,
kemudian sambung catat:

5. Berapa kali aku harus ke tandas?
6. Berapa lama aku harus mandi?
7. Berapa lama peruntukan untuk aku tidur?
8. Berapa lama masa untuk aku makan minum di kafe?

Berhenti kejap,
angkat tangan,
dan regangkan.

Tarik nafas guna hidung,
lepas perlahan-lahan sambil mulut mucung.
Sambung catat sedikit lagi:

9. Berapa kali aku perlu solat berjemaah?
10. Berapa kali perlu aku ke masjid?
11. Berapa minit peruntukkan untuk aku solat?

dan soalan last:

12. Perlukah aku solat Subuh di masjid?

Selamat membuat checklist!
Ingat,
kejujuran adalah yang paling penting!

BitTaufik wan Najah!
(dengan Taufik dan Kejayaan!)

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Tuesday, April 5, 2011

Best of The Month: Hizb ut-Tahrir

Assalamu'alaikum.

Salam Sejahtera buat semua.


Best of the Month untuk Bulan Mac yang lepas,
ialah Hizb ut-Tahrir. (klik sini)

Nampaknya ramai yang berminat dengan jema'ah ini.

*senyum.

Seorang bertanya:
"Apa yang membuat anta cepat maju dalam Tarbiyah?"

Dia menjawab:
"Di kala orang lain sibuk berlagak dengan jema'ahnya,
ana pula memikirkan cara untuk menyatukan jema'ah-jema'ah ini!"

*senyum.

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Monday, April 4, 2011

Kenapa saya cinta Ikhwah (4)

Assalamu'alaikum.


Baru-baru ni,
seorang ikhwah pernah berkata kepadaku,
"Kan best kalau kita dapat belajar macam ni selalu!"

Ketika itu,
kami belajar bersama-sama,
bagi menghadapi ujian Final Exam semester 2.

Dia meneruskan kata-katanya,
"Kalau kita dapat baca buku bukan kerana Exam,
fuih, pasti best!"

Aku hanya mampu senyum mendengar celotehnya.
Sungguh,
aku amat mencintai Ikhwah.

Tak berhenti di situ,
dia terus layan celotehnya,
"Kita ni, suka sangat baca buku bila nak Exam,
susah sangat nak baca buku kerana ALLAH!"

Fuih,
sekali dia punya ayat.
Sungguh,
aku amat amat mencintai Ikhwah.

Friday, April 1, 2011

Kenapa saya cinta Ikhwah (3)

Assalamu'alaikum.


Ada satu petikan dari satu hadis Qudsi yang panjang, (mafhumnya):
"... Apabila kamu mendapat satu kebaikan,
maka ucaplah 'Alhamdulillah',
dan apabila kamu mendapat selain dari (kebaikan) itu,
maka sesungguhnya itu adalah disebabkan perbuatan kamu sendiri!"

Dari kecil hingga besar,
kita sering diajar,
bila mendapat satu kebaikan,
ucaplah: ALHAMDULILLAH.

Tapi,
dah dasar nama manusia,
memang tak dapat nak dinafikan,
kadang-kadang kita terlupa untuk ucapkannya.

Begitulah juga dengan diri ini,
sering lupa untuk bersyukur,
kepada Pemberi Nikmat.
Aduhai...
There was an error in this gadget