Pages

Saturday, June 23, 2012

Short: Tugasan Cuti

Assalamu'alaikum.

Ekspedisi 80 KM. Pengalaman yang susah untuk didapati!
*dari belakang: Faiz, Hazim, Jazli, Hamidi, Hafiz*
*credit to cameraman: Hazim Wan*
Alhamdulillah.

Tidak sabar untuk menulis lagi.
InsyaAllah.
Hamasah ya akh!

Bulan Sya'ban ini,
kena manfaatkan betul-betul!

Semoga Ramadan nanti,
betul-betul bersedia.

InsyaAllah.

"Sesungguhnya, orang yang paling mulia antara kamu di sisi Allah, ialah orang yang paling bertaqwa!"
(al-Hujuraat, 49: 13)

*mode: tengah langsaikan tugasan cuti. Hafazan surah al-Hujuraat. ^_^

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Tuesday, June 12, 2012

Short: After TRAINING, we're going to MD!

Assalamu'alaikum

Ikhwah membuat lawatan ke Aqsa Syarif
 Sudah Habis satu program.
NUQABA' TRAINING CAMP.
 Anjuran CCAC, IIUM.
Co-Curriculum Activity.

So, meaningful and powerful!

Saya akan jadi murobbi yang lebih baik,
insyaAllah! 

Sekarang nak ke sana pula,
Mukhayyam Dakhili (MD) bersama para ikhwah.

Saya sudah tidak sabar-sabar,
untuk bertemu dengan mereka.

-------------------

"adapun orang yang memberikan apa yang ada padanya ke jalan kebaikan dan bertaqwa (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala laranganNya), serta ia mengakui dengan yakin akan perkara yang baik, Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesenangan (Syurga)"
[al-Lail, ayat 5-7]

Ayat ini,
memberi inspirasi pada saya.
Sesiapa yang memberi kehidupannya kepada Allah,
maka Allah akan membawa kehidupannya ke arah kesenangan.

Patutlah lihat orang yang suka buat baik,
jarang mengeluh.
Rupanya mereka sering dalam 'kesenangan',
walau orang lain anggap benda itu susah.
Hehe^^

*mode: walaupun sedikit sedih mutarobbi tak menghadirinya, tetapi selepas Nuqaba' Training Camp ini, saya melihat cahaya masa hadapan. insyaAllah. Kata as-Syahid Hasan Al-Banna, saya tidak pernah mengenal orang mukmin itu berputus asa!
*mode 2: wah wah wah... saya memang dah tak sabar-sabar nak berjumpa ikhwah!

See you in the next post:
The most Magnificient Semester!
insyaAllah.

Assalamu'alaikum. 
"Always remember ALLAH"

Monday, June 4, 2012

Kalau tetiba kita dapat F?

Assalamu'alaikum.

(credit to: toipilas)
Kalau tetiba kita dapat F, apa kita nak jawab depan Allah?
Tak ingin berbicara panjang,
cuma mahu copy and paste,
dari status saya di FB.

--------------

Kata2 popular di musim exam: "xpe gagal (atau dpt rendah) dlm exam, yg penting ilmu!"

Saya jawab: "kalau ko ada ilmu, tentu blh jwb exam dgn gilang-gemilang!"

Mrk kata lg: "xpe, yg penting ikhlas krn Allah."

Saya kata: "knp org ikhlas lbh teruk pncapaian mrk dr mrk yg xikhlas? Kalu btl2 ikhlas, tentu mrk itu org yg struggle btl2, krn itu ciri2 org ikhlas. Bila dh struggle btl2, patutnya result gempak!"

Mrk jawab: "nak bt mcm mana, dah takdir mcm ni. Terima je lah."

Saya kata: "jadi kau nk salahkn Tuhan krn takdir kau mcm tu?"

Mrk balas: "eh, mana ada! Kita brusaha, Allah tentukan! Kan ni basic tawakkal"

Saya jawab: "ok. kalu mcm tu, blh saya tnya kamu satu soklan simple, Apa usaha ko dr awal sem sampai skrg dlm konteks akademik?"

Saya pun diam. Berlalu pergi...
 
----------------
 
Allah berfirman,
dalam ayat yang biasa baca:
 
"Maka siapa yang berbuat kebaikan sebesar zarah, akan diperlihatkan (kerjanya),
dan siapa uang berbuat kejahatan sebesar zarah, akan diperlihatkan (kerjanya)!"
 
Al-Zalzalah: 7-8
 
Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"
There was an error in this gadget