Pages

Saturday, February 26, 2011

Kata-kata Hikmah: Sedikit-sedikit, Lama-lama Jadi Bukit

Assalamu'alaikum.

Salam Sejahtera buat para perindu Syurga!


"Anakku, menabunglah,
supaya bila kamu dah besar nanti,
hidup senang, tak perlu meminta-minta."

Lemah-lembut bahasanya,
mendayu-dayu dengan penuh kasih sayang,
kata seorang Ayah kepada buah hatinya.

"Tapi ayah,
apa yang nak simpan berbaloikah?
Nanti 5, 10 tahun mendatang,
bukankah harga barang semakin mahal?
Duit-duit yang kita simpan pula nilai semakin berkurang!?"

Jawab si anak,
dalam lembut dan kasar,
dengan nada yang malas melayan,
terasa diri lebih berilmu dari bapanya itu.

Ayahnya sempat mengukir senyuman,
sebelum menoleh ke kanan,
melihat si ibu sedang leka dengan gumpalan baju-baju,
untuk dilipat satu demi satu.

Mendengar kata-kata buah hati mereka,
tangan si ibu terhenti dari kerjanya.
Ibu mengangkat muka,
dan memandang sayu kepada anak emasnya itu.

Wednesday, February 23, 2011

Akhbar: Bunuh Gaddafi!

Assalamu'alaikum.


"Aku mengeluarkan fatwa sekarang supaya Gaddafi dibunuh ! Barangsiapa samada pegawai tentera, atau tentera biasa atau mana-mana individu yang mempunyai peluang untuk membunuhnya .. maka janganlah teragak-agak untuk membunuhnya! ianya adalah semata-mata untuk menyelamatkan rakyat Libya daripada kejahatan dan kezaliman lelaki yang gila ini! "

...beliau seterusnya menambah
" Haram kepada pegawai dan askar biasa untuk mentaati lelaki ini (Gaddafi) dalam perkara yang maksiat, kezaliman dan kerakusan terhadap rakyatnya sendiri!"


-Fatwa Dr. Yusuf Al-Qardawi-
~ dikeluarkan kepada Stesen TV Al-Jazeera ~



Pemerintah Gaddafi telah mengerahkan jet tempur untuk menembaki para demonstran untuk mencegah apa yang tampaknya bakal menjadi sebuah revolusi dalam waktu dekat.

-----------------------

Macam mana?
Nak ke Libya tak?

Erm...
Sebelum ke Libya,
apa kata kita ke masjid solat Subuh.?

Tak setuju?
Nak terus ke Libya?
Tembak Gaddafi?

Takut orang lain tembak dia dulu?
Jadi kita tak dapat pahala?

erm...
susah juga yer camni!?

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Monday, February 21, 2011

Next: What make you difference?

Assalamu'alaikum.


BE DIFFERENT
Challenge everything that deserves challenging.

--------

Tadi dalam kelas Creative Thinking & Problem Solving,
lecturer kami ada menceritakan,
kisah temuduga yang dijalankan.

Antara soalan yang ditanya dalam temuduga ialah:
"What special are you?"

Maka si yang ditemuduga menjawab:
"I'm graduated from International Islamic University!"

Lecturer kami kemudian menggunakan sign language,
dengan menunjukkan-nunjuk ke belakang.
Katanya:
"Behind you, there are 200 hundreds graduated from IIU! What make you different from them?"

Ada juga si yang ditemuduga menjawab:
"I got degree in Psychology and Architecture!"

Dan sekali lagi lecturer kami melakukan gaya yang sama,
sambil berkata:
"Behind you, there are thousand graduates got degree in Psychology and Architecture. What make you different from them?"

--------

Teruja aku mendengarnya!
Dan otakku berpusing memikirkan sesuatu!

Mahu tahu apa yang aku fikirkan?
Nantikan post lengkap pada masa akan datang.
InsyaALLAH.

----------
post 'sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit' pun belum berkesempatan, ada hati nak buat post panjang baru pula. Haha.
InsyaALLAH, do'akan saya agar pandai menguruskan waktu.

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Saturday, February 19, 2011

Plan 2

Assalamu'alaikum.


Berapa ramai yang plan nak buat baik!?
Berapa ramai yang plan nak jadi contoh yang baik!?
Berapa ramai yang nak plan nak masuk Syurga dengan buat baik!?

Tapi, berapa ramai pula plan untuk hadapi kesusahan dalam proses nak jadi baik!?

Aku risau kau gugur di tengah jalan,
sebab tak tahan dengan kesusahan.
Bersabarlah wahai teman.

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Friday, February 18, 2011

Plan

Assalamu'alaikum.


Jom plan untuk mati?

------------------
.sedang menyusun masa-masa tersisa.


"Always remember ALLAH"

Monday, February 14, 2011

Akhbar: Hosni Mubarak jatuh!

Assalamu'alaikum.


Tarikh tempatan Malaysia,
12 Februari 2011.

Di Mesir sana,
11 Februari 2011.

Hosni Mubarak dengan rasminya,
meletak jawatan,
dan menyerahkan kuasanya kepada tentera.

-------

Dari TV Al-Jazeera,
seorang rakyat Mesir melafazkan:
"Saya tidak dapat tidur, bila mengetahui hasil (menjatuhkan Hosni Mubarak kesan) dari usaha-usaha kami!"

Tidak dapat tidur?
Gembira?
Sangat gembira?
Teruja?
Sangat teruja?

Aku tertanya,
bagaimanakah rasa ke-sangat gembira-an mereka itu?

-------

Tidak sabar,
aku juga ingin merasai,
kegembiraan yang tersangat-sangat itu,
dan aku tak sabar untuk berkata:
"Saya tidak dapat tidur, bila mengetahui hasil (kembalinya Khalifah Islamiyyah 'ala manhaj Nubuwwah kesan) dari usaha-usaha kami (bersama dengan para ikhwah2 yang lain)!"

Adakah aku akan tetap,
berdiri dalam duri-duri dakwah ini?

Ya Allah,
tetapkanlah hati kami dalam agama-MU.

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Sunday, February 13, 2011

Gambar: hati ini sunyi?

Assalamu'alaikum.


Bukankah ALLAH tidak akan meninggalkan hambaNYA?

Tapi,
kenapa hati ini sunyi?

Aku mencari,
sesuatu yang tidak pasti.

KataNYA:
"Kami lebih dekat kepadanya, dari urat lehernya" (Qaaf 50: 16)


Assalamu'alaikum
"Always remember ALLAH"

Friday, February 11, 2011

Akhbar: Gerakan dan Valentine Day

Assalamu'alaikum.


Mengulas lanjut, Tan berkata kenyataan Nasruddin itu seolah-olah menandakan Hari Valentine dipenuhi dengan kegiatan tidak bermoral dan penuh dosa.

Tambahnya, pemuda PAS perlu memahami sambutan Hari Valentine dengan fikiran terbuka dan bukannya membuat kesimpulan berdasarkan "pemikiran sempit."

--------------

Banyak sungguh kita bercakap pasal Valentine,
tak sangka mereka pun bercakap benda sama!
Cuma lain isi,
aku kira.

Jadi macam mana sekarang?
kita cakap itu ini itu ini pasal Valentine,
dan mereka pula ini itu ini itu pasal Valentine.

Syeikh Samsuddin,
guru kepada Sultan Muhammad Al-Fateh berkata:
"Jika usaha orang ISLAM mengatasi usaha orang KAFIR,
maka adillah bagi ALLAH untuk memenangkan ISLAM!"

Jadi?
Nak tunggu mereka memperluaskan Valentine?
Atau,
nak kita sama-sama memperkecilkan,
atau, terus menghapuskan Valentine?

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Thursday, February 10, 2011

Gambar: Ibarat Ikan mencari air

Assalamu'alaikum.


Satu hari, sang ayah duduk bersama-sama dengn anaknya ditepi sungai.
Sang ayah berkata:
"Anakku, ketahuilah, air itu amat penting. Tanpanya kita akan mati!"

kebetulan,
ada seekor anak ikan terdengar kata-kata itu.

Tuesday, February 8, 2011

Gambar: Suntikan kematian? Atau kehidupan?

 Assalamu'alaikum.

Siapa suka disuntik?
Si anak kecil akan menangis,
tapi si ibu tetap kuat memegang,
lengan milik si kecil yang mulus lagi lembut itu,

kerana si kecil tidak tahu,
tapi si ibu amat mengerti,
suntikan itu amat bermakna,
untuk kesihatan si anak.

Siapa suka disuntik?
Sakit, pedih, seksa, menderita!

--------------
Ustaz Hasrizal,
ketika mengutus emel kepada seorang teman rapatnya,
dia dengan hati berdebar-debar (aku kira) menaip:
"Sahabat, ketahuilah nasihat dari seorang teman terhadap sahabat yang paling dia sayang adalah satu perkara yang paling menyakitkan. Tapi ketahuilah, sesungguhnya dia lakukan demikian kerana dia mencintaimu. Dan aku lakukan ini semua kerana aku mencintai mu..."

------------
Terima kasih kepada,
Dr. Abdul Bari,
lecturer of Introduction to Fiqh,
atas nasihat dan tunjuk ajar,
yang pedih untuk didengar,
tapi amat besar nilainya,
pada siapa yang melihat dari kaca mata Akhirat.

Aku terfikir,
mampukah aku memikul bebanan itu?
Sungguh,
aku kagum melihat kehebatan mu,
guruku, ayahku.

Katanya:
"Student sekarang dah tak de pendirian! Bercakap ikut sedap hati sahaja. Tu lah sebab Umat ISLAM berpecah, sebab mereka buat apa yang mereka sendiri tidak faham. Orang suh pergi library, mengkaji tak nak! Tahu taqlid sahaja. Dah la tak tahu yang mereka tu sedang bertaqlid tanpa ilmu!"
- Rumusan dari kata-katanya -

Seorang da'i (yang pura-pura da'i), akan berkata dalam hatinya:
"Kami sibuklah, dengan kerja-kerja dakwah, tarbiyyah, akademik lagi dan macam-macam. Mana ada masa untuk ke library!"
atau
"Apalah guru ni. Cukuplah dengan halaqah, dah dapat banyak input pun yang kami dapat. Ustaz mana tau! Kami ni sibuk, pagi petang siang malam, asyik dengan urusan dakwah kami! Ustaz tahu masuk kelas dan mengajar sahaja!"
~ na'uzubillah min zaalik (moga kita dijauhkan) ~

Orang da'i (yang hakikatnya), akan berkata dalam hatinya:
"Ya ALLAH! berkatilah masaku, agar aku mempunyai masa yang mencukupi, untuk melangkah kaki ini ke library. Sungguh, aku malu jika aku tidak dapat menunaikan wasiat dari guruku ini."

Suntikan kematian? atau kehidupan?

Tarbiyyah mengatakan:
Orang tarbiyyah akan pandai mengurus waktunya!

wahai diri yang mengaku dirinya da'i,
Di mana maruahmu di hadapan ALLAH?

wahai diri yang tidak mahu menjadi da'i,
Di mana kedudukanmu di hadapan ALLAH?

 Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Monday, February 7, 2011

Ralat

Assalamu'alaikum.

Salam berSemangat buat para penuntut Ilmu.


Baru selesai meng-post satu entri,
tiba-tiba hati tidak tenang.

Mungkin teringat kejadian semalam,
tak sangka,
cepat betul ketengan hilang.
Tak sangka,
bahaya sungguh lidah kita.

Banyak mood telah hilang,

Oleh itu,
aku membuat keputusan untuk tarik balik,
masuk balik dalam Draft,
mungkin patut diedit balik,
buang apa yang tak patut,
tambah apa yang patut.

Nampaknya,
aku masih tidak selancang si Faisal itu.
hehe.

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Sunday, February 6, 2011

Rakyat Malaysia, tidak mampu Bangkit seperti Rakyat Mesir?

Assalamu'alaikum.

Salam Sejahtera buat rakyat Malaysia,
yang sayang Islam,
kerana Allah.



Friday, February 4, 2011

Makluman: Balik UIA

Assalamu'alaikum.

Akhirnya.
Aku akan kembali ke bumi Tarbiyah,
sekali lagi.

Dunia ini amat memenatkan,
sungguh indah,
menghancurkan kepenatan dengan kenikmatan,
kenikmatan berukhuwwah fillah.

Jumpa lagi yer.
Assalamu'alaikum.


Do'akan aku tiba di UIA,
hingga melangkah kaki ke bilikku.

Jumpa lagi kampungku,
juga sahabat wa ikhwah satu negeri,
dan keluarga tercinta.

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"
There was an error in this gadget