Pages

Monday, April 30, 2012

Kebetulan - Menuju individualistik!

Assalamu'alaikum.

Jangan tutup mata, ketika ingin mencapai hati itu!

Dalam kelas Usuluddin,
kami ada belajar mengenai konsep 'kemungkinan'.

Jika mahu berbicara tentangnya,
sangat sangat sangat mengambil masa.

Cuma saya hanya tertarik dengan satu istilah,
yang ada kaitan dengan konsep ini,
iaitu KEBETULAN.

Secara ringkasnya,
di kelas tersebut,
kami belajar mengenai kewujudan Tuhan.
Mustahil alam ini berlaku secara kebetulan.
Kerana sebab itu dan ini yang terlalu susah untuk dinukilkan di sini.

InsyaAllah,
bila ada masa,
sama-sama kita berkongsi.

-------------

KEBETULAN.

Sedang khusyuk mendengar penjelasan dari lecturer tercinta,
tiba-tiba minda saya dihinggap sesuatu.
Dan saya hanya mampu membisu...

"Kebetulan hari ini saya terlambat bangun. Tak sempat nak solat Subuh berjemaah."

"Kebetulan semalam ada emergency assignment yang kena hantar hari ini, sampai terlewat bangun."

"Kebetulan ada kawan datang ziarah bilik. Takkan tak nak layan kot?"

"Kebetulan semalam black-out. Panas giler. Tak dapat tidur!"

"Kebetulan kawan ajak main DOTA. Pagi petang ada kelas. Main malam lah!"

"Kebetulan ada perlawanan futsal petang. Letih giler~"

Dan macam-macam lagi KEBETULAN,
yang akhirnya membawa kepada
Solat Subuh Sorang-Sorang.

-----------------------

*p/s: entri ini dipendekkan hingga ke sini. Entah kenapa.^^ hehe. Apa-apa pun, entri ini 'memakan' tuan sendiri. 'Kebetulan' terlupa pula apa yang ingin disampaikan. huhu...
*Semoga lebih tsabat (tetap) dan istiqomah (berterusan) dalam menunaikan Solat Subuh Berjemaah di Masjid.

Tiba-tiba rasa rindu kat masjid ~
Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Tuesday, April 24, 2012

Games Terbaru!

Assalamu'alaikum.

Ini Bulatan Bahagia kami. Anda?

Mereka kata,
saya sentiasa sibuk.

Saya cek jadual harian saya,
saya sibuk dengan apa yer?

Saya cuma berharap,
badan saya tidak 'diletihkan' dengan perkara-perkara kosong.

Biar di hadapan Allah nanti,
mereka akan menjadi saksi untuk saya,
bahawa saya mempergunakan mereka sebaik mungkin.

Tipulah jika saya tak pernah bermaksiat,
dan dustalah jika saya tak pernah membazir masa.

Tapi,
saya sentiasa sentiasa sentiasa berdoa,
agar masa saya dalam kebaikan,
berganda-ganda daripada masa saya dalam keburukan.

Moga Allah mengampuni kami.

--------

Sapa nak join saya!? Jom main multiplayer!

Sekarang,
saya sudah addict dengan games baru.
Lebih best daripada DOTA atau Counter Strike.

Inilah dia endless game,
Permainan Dakwah.

Semakin saya belajar Fiqh Dakwah,
semakin susah.

Ingatkan semakin kita berilmu dalam dakwah,
semakin kita mahir dan mudah.

Tetapi,
sebaliknya yang berlaku.
Tapi, inilah yang saya minati.
endless game...

Jika main DOTA,
ada penamatnya.
Jika main Counter Strike,
ada penamatnya.
Jika main PES,
ada penamatnya.

-Bosan-

Tapi,
games dakwah ini,
tak akan pernah tamat,
sehingga kami bertemu dengan Allah.

Setiap hari,
level kesusahan semakin meningkat,
dan kami ketagih dengannya.

Kalau mudah,
tentu boring...

okeyh...
see you later.

Tak sabar nak continue games ni.^^
insyaAllah.

Assalamu'alaikum.

"Always remember ALLAH"

Friday, April 13, 2012

2 Nasihat, untuk 2 Hari Lalu

Assalamu'alaikum.

Minta tolong ajarkan saya. Boleh ek!?

Dua hari yang lalu,
iman saya bermasalah.
Habis seluruh hidup saya 'musnah'!

Itu tidak menjadi,
ini tidak kena.
Serba serbi kekurangan.

Tilawah semakin berkurang,
Qiam makin malas,
Rindu pada ikhwah makin melemah,
dan Mutarobbi 'kelihatan' bermasalah.

Astaghfirullah.

Saya meminta nasihat,
dari teman-teman.
Ini antara nasihat mereka:

"Bila Allah menguji seseorang, itu tandanya Allah ingin memuliakan hamba-Nya itu. Kerana manusia yang paling banyak ujian adalah yang paling dimuliakan, yakni Muhammad Rasulullah SAW."

Seorang lagi menasihati:
"Bersamalah dengan sahabat. Kerana mereka yang akan menjaga kita. Kadang-kadang, kita terlepas pandang salah dan silap kita. Yang melihatnya, adalah sahabat sekeliling. Seperti Allah, Dia sentiasa Melihat kita, dan Dialah sebaik-baik Penasihat kita. Maka, selalulah bersama-Nya."

Allahumma... 


Walaupun masih belum full recover,
tapi 'Iman' saya semakin membaik.
InsyaAllah.

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

Monday, April 9, 2012

Movie dan 'Iman yang menipu'

Assalamu'alaikum.

Siapa tak kenal Uzumaki Naruto-kun ?

"Semoga dengan tengok cite ni, aku dapat belajar something new!"

Ungkapan biasa,
yang dilafazkan oleh penggila movie.

"Kadang-kadang, cite anime atau movie dapat memberi kita semangat untuk buat kerja. Ajar kita agar tak putus asa, dan sentiasa percaya bahawa jika kita bersungguh-sungguh, pasti kita akan berjaya at the end! PASTI!"

Dan satu lagi ucapan,
oleh mereka penggemar anime tahap dewa.

Atau juga ucapan-ucapan ini,
dan yang seumpama ini,
dilafazkan oleh mereka,
yang cuba berjinak dengan dunia movie atau anime.

Akhirnya,
mereka menontonnya,
dengan penuh fokus,
dengan harapan,
dapat ambil pengajaran daripada cite tersebut.

----------------------

Setan melihat situasi ini.
Dan mereka...

KETAWA TERBAHAK-BAHAK.

"kah kah kah... bodoh betol manusia tuh!"

Lupakah pada kata-kata Allah:
"Dan setan menghiasi bagi mereka perbuatan (buruk) dengan perkara yang indah-indah, maka setan menghalang mereka dari Jalan (Allah), dan sesungguhnya mereka orang yang pintar dan berkemahiran."
[al-'Ankabuut, 29: 38]

Yup!
Mereka orang yang pintar dan berkemahiran.

Tapi,
lemah imannya,
dan mungkin tidak ikhlas.

Kerana setan tak mampu menipu,
orang yang betul-betul beriman dan ikhlas!

---------------------

Saya juga gamers dan suka tonton movie dan anime.
Dan juga pernah buat alasan yang sama.
(maksud saya, bekas gamerz. insyaAllah)

Malang sekali,
rupanya itu retorik semata-mata.

Pernah anda jumpa atau dengar,
bila anda bertanya si dia:
"Kenapa kau suka ke masjid ye?"

Dia dengan selamba menjawab:
"Sebab saya belajar dari Naruto dan Kakashi."

atau,
"sebab Aang The Last Air Bender bagi saya spirit supaya tak putus asa lawan Fire Lord Ozai"

Tentu tak jumpa, kan?

Yang pasti anda ketemukan ialah:
"Kenapa tak datang masjid pagi tadi?"

"Er... seganlah nak cakap. semalam tidur lambat, sebab Bleach keluar episode baru."

Setan pun bersorak gembira.
Dan kata:
"Esok kita sama-sama tonton cite Digimon pula ye! Banyak ibroh boleh belajar! Lets save Digimon World! Go go babe!"

Antara anime kegemaran saya. er...

 
---------------

Akhirnya,
study entah kemana.
Dan bila ajak buat benda baik,
"Bro, assignment tak siap lagi la."

Inilah saya namakan,
'Iman yang menipu'

Iman palsu yang dihiasi setan,
dengan aksesori yang cantik.

Adakah anda juga punya Iman palsu ini?
Bersegeralah menuju keampunan Tuhanmu.

Assalamu'alaikum.

"Always remember ALLAH"

Wednesday, April 4, 2012

Murobbi - Allah - Takdir

Assalamu'alaikum.

Katakanlah: Allah itu satu.

Salam Selamat buat semua,
semoga Allah memaafkan dosa-dosa kita yang lalu.
Ameen...

entri kali ini,
lebih mudah difahami,
jika anda sudah memahami maksud Murobbi.
(minta rujuk sini dan sini)

Dan saya ingin menjelaskan,
satu lagi istilah yang penting,
yakni Tarbiyyah.

Tarbiyyah asal perkataan dari Rabba, yakni mendidik.
Tarbiyyah bermaksud pendidikan.
Ingat bahawa,
pendidikan dan pelajaran itu 2 perkara yang berbeza!

Pendidikan = Tarbiyyah
Pelajaran = Ta'lim/Tadris

-------------

Ok.

Berbalik kepada cerita kita pada entri yang lalu.
Beriman kepada Takdir Baik dan Buruk,
dan signifikannya dalam jiwa seorang Muslim.

Monday, April 2, 2012

Santai: Pingpong dan si adik

Assalamu'alaikum


Salam Sejahtera semua!
*senyum manis*

Balik kampung lepas,
baru tahu,
bahawa adikku yang kecil,
juara pingpong peringkat sekolah,
3 tahun berturut-turut.
*peluh kecil*

Pernah sekali,
juara peringkat MASSAK.
Majlis Sukan Sekolah Agama Kelantan.
*walaweh*

Sehari sebelum balik ke UIA,
dia ajak lawan pingpong.
Oh my...

Ambil bet,
pegang bola,
smash pada si adik.

"Main lah betul-betul!"
Adikku marah nakal.

"Main betul-betul la ni."
Jawabku selamba.

Akhirnya,
cuba teka,
siapa menang?

Juara 3 tahun berturut-turut?
Atau si dia yang main gitu-gitu?

----------------

Saidina Ali berkata:
"Ajarkanlah ilmu dengan bahasa mereka"

Saya bermain pingpong dengan si adik,
kerana mahu menghilangkan gap antara kami.

Dah lama tidak gelak tawa,
dan dengar dia marah-marah.
Hehe...

Peristiwa dahulu,
yang merenggangkan kami,
masih menghantui kami (atau saya je?)

Dan Allah berfirman:
"Perdamaikanlah 2 saudara kamu"

Semoga Allah memaafkan kami.

---------------

Keputusannya,
adik saya menang tipis.
*ayoyo*

Oh ya,
adik saya 5 tahun lebih muda,
dan seorang perempuan.

Aduhai diri.
Saya semakin hilang semangat,
untuk bermain pingpong.

*p/s: insyaAllah next posting, hari Rabu ini. Murobbi - Allah - Takdir. Doakan dipermudahkan peperiksaan saya. Ameen.

Assalamua'alaikum.
"Always remember ALLAH"
There was an error in this gadget