Pages

Sunday, June 12, 2011

Hamasah Akhi!

Assalamu'alaikum.


Teringat kata seorang sahabat rapatku:
"Hamidi, jangan buat lembik-lembik.
Jom, kita pergi sekarang!
Semangat sikit!"

Seorang sahabat dari Indonesia juga pernah mesej kepadaku:
"Hamasah Akhi!"

-----

Hari ini?

"Hamidi, nampak letih aja?
Tak pe lah, anta rehat je kat bilik."

"Hamidi, muka anta pucat aja?
Tak makan lagi?"

"Nampak mengantuk je muka anta?"


Manusia hari ini,
memang begitu.
Melemahkan,
dan susah untuk menguatkan.

-----

Aku teringin seorang sahabat,
yang bila aku lemah,
dia akan menarik tanganku,
"Hamidi, jangan buat muka letih!
Bersemangat sikit!"

Adakah wujud lagi manusia sebegitu?

-----

"Syazwan, jom kita pergi sekarang!
Jangan malas-malas,
nanti kerja tak selesai!"
Aku teringat gurau-canda ku pada si dia,
sahabat yang sentiasa memberi dokongan kepadaku,
agar sentiasa bersemangat!

Aku rindu saat itu...

Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

4 yang kongsi idea:

Ahmad Isyraf Imrani said...

Senior ana pernah tanya kepada ustaz ana satu soalan. "Ustaz, macam mana nak hilangkan rasa down ek?" jawab ustaz "Bersamalah dengan orang yang bersemangat."

Al-Fakir Hamidi said...

Salam.

Syukran. dan utk itu, mmg beruntung siapa yang mendapatkannya. Bukan ramai org 'Melayu Islam' yang bersemangat.

*senyum
:)

salam.

rusyida said...

As salam Hamidi,
Kakak suka nak share kata semangat yang sering seorang sahabat tuturkan "u will never know how strong u are until being strong the only choice u have"

Al-Fakir Hamidi said...

Wassalam.

syukran kak Rusyida. insyaAllah!

There was an error in this gadget