Pages

Tuesday, January 10, 2012

Halaqah: Aku nak ajak ko, ko nak join?

Assalamu'alaikum.


"Salam. Kebaikan & kejahatan tak boleh bersatu. Malaikat & setan tak akan bersatu. Syurga & neraka tak akan bersatu. Taat & maksiat tak boleh bersatu. Hanya boleh pilih satu! Anda?"

Seperti biasa,
pada musim peperiksaan ini,
saya akan menyebarkan kata-kata,
kepada sahabat-sahabat handai,
terutamanya mutarobbi kesayangan.

Tapi hari ini,
saya terasa ingin memperbanyakkan sebaran.
Maka,
saya terus memforwardkan mesej tersebut,
kepada beberapa kawan satu batch.

Alhamdulillah,
mendapat respon dari mereka.

Dan tiba-tiba,
saya terhenti pada satu mesej:

"Dah lama tak mesej ko."

Saya senyum membacanya.

Dahulu,
dia dan saya selalu bermesej.

Katanya,
dia risau jika dia larut dalam persatuan.
Jadi,
banyak hal yang kami nasihat-menasihati.

Selepas satu tika,
mesej itu terhenti,
tanpa diketahui sebabnya.

-----------------

"Tadi baru jumpa"

Saya merespon mesejnya itu.

Dia hanya membalas dengan meletakkan smiley.
Saya yang membacanya,
turut tersenyum.

"So, tell me about your little brother. Dia belajar kat ne sekarang?"

Saya memulakan sesi bual.
Saya tahu,
dia tentu malu untuk memulakannya.
Dan saya amat tahu,
tentu dia betul-betul inginkan perbualan ini.

"Farhan. Dia belajar di USIM. Tahun 2. Quran Sunnah"

"Wah tahun 2. Cepatnya! Aku pun level 2. Mantop2! Bila dia nak datang UIA?"

"Dia beza 1 sem dengan aku. Dia pernah datang sekali dulu."

"Oh. Soalan sensitif, macam mana dgn si 'dia'. si dia dari irk soc"

"Aku tak fikir dia lagi. buat penat je. ye, dia dari soc"

"Alhamdulillah. manusia, kalau kita pikir pada mereka, belum tentu mereka pikir pada kita. tapi, kalau kita pikir pada Dia, Dia PASTI ingat kita."

Sempat saya selitkan apa-apa yang patut,
moga memberi kebaikan bersama.

Seterusnya,
hati saya sedikit berdebar.

Masa yang dah lama saya tunggu,
akhirnya tiba di hadapan mata.

Dengan kekuatan spirit yang ada,
saya meneruskan mesej si dia,

"F****, boleh aku bagitau something? kalau tak ganggu ko sekarang."

Selepas itu,
saya letak henset atas meja.
Bergegas ke bilik air,
dan membersihkan diri dengan wudu'.
Moga mesej berikutnya,
mempunyai keberkatan yang menyejuk hatinya.

Seusai berwudu',
saya kembali dan melihat pada henset,
dia membalas,

"Bagitau je. apa?"

Saya menarik nafas,
dan bismillah,

"F****, sem depan, aku nak buat halaqah baru. Aku nak ajak ko. ko nak join? Aku nak tingkatkan persahabatan kita kepada persahabatan atas dasar Islam, bukan sebab kita STAM @ direct intake *(student) @ batch 09 @ IRK @ UIA dan lain-lain. Aku ingat, ko kata tak de yang spesel dalam irk society, jadi aku nak ko rasa apa yang aku rasa spesel dalam hidup aku. aku nak ko rasa kemanisan berhalaqah, kemanisan bersahabat dengan sahabat2 baik (insya-Allah). Tapi, ini bukan paksaan. sekarang, dah ada 2 orang. :)"

Saya menghantarnya,
dengan sedikit harapan.
Agak lama dia menjawabnya,
mungkin sebab panjang mesejnya.

Dan beberapa tika,
henset saya kembali bergetar,

"Erm. Nanti aku pikir dulu, boleh ea?"

Saya menarik nafas lega.
Walau belum lega sepenuhnya.
Saya tahu,
amat berat baginya,
untuk berhalaqah semula,
selepas beberapa perkara yang berlaku.

Tapi,
saya tidak mahu berputus asa,

"Ok, no hal. by the way, hidup kita akan kosong, apabila hati kita kosong dari zikrullah. dan aku nak kongsi satu persoalan, yang menyentak jiwa aku: 'kalau kau diberi 1 jam lagi untuk hidup, apa yang ko nak minta dan buat?'"

Beberapa saat kemudian,
dia membalas,

"Tersentak juga aku."

"Ok. see u later. Allah ma'aka akh kareem"

"ma'ana"

Balasnya pendek.
Mengakhiri bualan kami di hening pagi.

-----------------

Saya menarik nafas panjang.

Akhirnya,
saya dapat melakukannya.

Saya tidak mahu,
apabila keluar daripada universiti ini,
kawan-kawan saya tak pernah mendengar,
ajakan untuk ke halaqah.

Paling kurang,
saya sudah mengajak mereka.
Mereka hendak atau tidak,
semuanya Allah tentukan.

Semoga Allah satukan hati-hati kami,
atas dasar Islam, Iman dan Aqidah yang benar.

Saya,
betul-betul ingin mereka,
bersama 'kami' dalam kafilah dakwah ini.

Betul betul!


Assalamu'alaikum.
"Always remember ALLAH"

7 yang kongsi idea:

~cik atin~ said...

kita hanya bertindak sebagai penyampai... terpulang kepada individu tersebut nak terime ke xterime.. at least kite da lakukan apa yg patut kite lakukan...

infinity like this entry.. syukran ats perkongsian :)

Al-Fakir Hamidi said...

syukran atas perkongsian juga :)

snsyaz said...

salam..1st time join usrah mse kt usim tpi kt usim ni pggil liqa'..bgi ana mmg usrah dpt mengeratkan lg ukhwah sesama kta dengan perkongsian2 yg menarik..syukran ats perkongsian,jazakallahu khairan kathiran !

teratai biru said...

moga dipermudahkan...

insyaAllah..

"kalau benar untuk Allah, pasti Dia permudahkan"
-quoted-

Asif said...

Moga Allah permudahkan.. :)

Asif said...

Moga Allah permudahkan.. :)

Al-Fakir Hamidi said...

syukran to all. sama2 kita bekerja menyebarkan kebaikan! Islam dan kebaikan, tak dapat dipisahkan ^^

There was an error in this gadget