Pages

Monday, December 19, 2011

Refleksi diri: Bilakah masa rehat mereka?

Assalamu'alaikum.


Wah...
Tak sangka inilah hidup pada penghujung semester kali ini.

Ingatkan akhir ini,
akan menjadi semakin baik.

Tapi tak sangka,
keadaan yang berlaku sebaliknya.

Haha...
Dakwah.

Dan kita tahu, ramainya yang berada dalam kelompok dakwah ini juga menuntut pengurusan manusia yang amat rapi dan jitu.
 
Dahulu, kami sendiri mempunyai masalah untuk menjaga kualiti binaan yang kurang dari 100 orang. Apatah lagi di tempat yang mempunyai ribuan binaan.
 
Dari sudut lain, aku tidak pernah bertemu manusia yang berjiwa singa, mahupun berhati halus sehinggalah aku berada di medan sebenar bumi Malaysia ini.
 
Terkadang kamu melihat wajahnya amat bersahaja, dia tersenyum padamu seolah-olah tiada masalah yang ditanggungnya langsung. Namun setelah kamu bertaaruf dan bertanya khabar, ternyata, masanya, tidak pernah kosong seminit pun. Jika dia tidak bersama dakwah, dia akan berada di tempat kerjanya, ataupun mendirikan ibadahnya pada waktu yang hening.

Dan kamu amat kagumi diri mereka kerana tidak ada satu malam pun yang lekang daripada aktiviti amal kepada Allah. Lantas kamu bertanya, bilakah masa rehat mereka?
 
Ternyata tidak ada. Jika adapun, digunakan dalam menawan hati keluarga mahupun teman-teman, dalam rangka dakwah menuju Allah.

Begitu juga, pengorbanan masa dan tenaga mereka.Orang biasa, pasti akan terjelupuk di atas sofa, dan tertidur sebentar selepas pulang dari kerja. Namun mereka masih lagi bertenaga untuk bertemu anak binaan mereka, seterusnya bergegas ke medan mesyuarat, ataupun memenuhi jemputan untuk mengisi pengisian.


-------

Saya kadang-kadang tertanya diri,
kenapa saya harus sibuk dengan ini semua?

Sehingga saya terlupa,
saya pernah bertekad pada diri:

"Saya telah menyerahkan jiwa dan badan saya,
untuk dakwah ini!"

Salam Imtihan!

"Always remember ALLAH"

2 yang kongsi idea:

AmirSyafiq said...

bittaufiq wannajah fil imtihaan an-nihaaie ya ;)

Al-Fakir Hamidi said...

syukran akh!